Naar overzicht
  • Slide 0
Slagerij Van Hoorenbeeck
Naar alle portretten

5 generaties keurslagers

Slagerij Van Hoorenbeeck & zonen in Deurne is een authentieke familiezaak met een rijke geschiedenis. Al sinds 1891 worden de kennis en de liefde voor vlees doorgegeven. Vandaag runt Ludo Van Horenbeeck de zaak met zijn vrouw. Het is al de vijfde generatie. ‘Nog altijd maken we alles volledig zelf: van salami tot gekookte hesp, van kip-curry tot koude schotels. Zo bewaken we de kwaliteit en die proef je ook. Huisgemaakte beenham is 1000 keer lekkerder dan die van de supermarkt.’

 

Een echt ambacht

‘Ik heb van mijn vader geleerd lekkere charcuterie te maken. Dat is niet eenvoudig: goede vleeswaren maken is een kunst. Een beenham bijvoorbeeld vergt een hele bereiding. Eerst komt een vers stuk varkensvlees binnen. Dat wordt grondig uitgebeend, daarna gezouten, gerookt en gekookt, en uiteindelijk verwerkt tot een mooi stukje charcuterie. Wij verzorgen het volledige proces in ons atelier. Op ambachtelijke wijze, met liefde voor onze producten. Dat appreciëren onze klanten ook.’

 

Oude recepturen

Slagerij Van Hoorenbeeck & zonen is vandaag meer dan 130 jaar oud. Aan de basis van de traditie ligt Michel Van Hoorenbeeck. Hij had in 1890 een paardenslachterij op het Ruggeveld waar hij ook paardenvlees bereidde en verhandelde. Nog steeds is kwalitatief paardenvlees een van de specialiteiten van het huis. Ludo: ‘De oudste recepturen heb ik nog van de grootvader van mijn grootvader. En die gebruiken we nog altijd. Onze boulogne-salami, ons gerookt paardenvlees en onze paardenbakworst gaan al makkelijk 100 jaar mee.’

 

Alles huisgemaakt

‘Er zijn nog maar weinig zotten zoals wij die al hun vlees helemaal zelf bereiden. Bestaan die überhaupt nog wel in ons land? Je zal altijd wel iemand vinden die nog zijn eigen hesp bereidt, en een ander die zijn kalfsworst of beuling maakt, maar zelden het volledige productieproces. Want dat kost enorm veel tijd én energie. Wij doen dit wel en onze klanten waarderen dat. Dat geeft mij ook persoonlijk voldoening. Moest ik gewoon vlees aankopen en dat opnieuw met wat marge verkopen, zou ik al snel zijn gestopt.’

 

Traditie in ere houden

‘Ik vind het belangrijk de traditie in ere te houden. Kijk naar dit pand. Dit was vroeger een authentiek winkeltje met veel glas-in-lood-ramen, en dat oude karakter hebben we in 2009 naar waarde hersteld. We lieten opnieuw een echt glas-in-lood-raam maken, en op het plafond van het atelier kwam een grote schildering met engeltjes. Klanten vinden het echt geweldig dat deze plek geschiedenis uitademt.’

 

‘Ik word nooit slager’

‘Ik zou nooit in de slagerij stappen, dacht ik vroeger. Daarom studeerde ik marketing aan de Karel de Grote Hogeschool. Ik behaalde er mijn diploma en begon te werken in een Volkswagen-garage in Lier. Na twee maanden al vroeg ik me af wat ik daar zat te doen. Wat als ik voor mezelf zou werken, dat zou toch veel interessanter zijn? Op dat moment was mijn vader in personeelsnood, en ik had hem al vaker gedepanneerd. Dus hielp ik opnieuw een handje. Ik ben er nooit meer weggeraakt.’

 

Ik ken een zaak die al 7 of 8 generaties bestond en de laatste is erin geslaagd dat helemaal kapot te maken. Ik vond dat zo erg, dat zo’n mooie traditie plots stopt. Ik heb twee kinderen, die nu 10 en 12 jaar zijn. Ik laat hen later zelf beslissen wat ze willen doen, maar het zou me veel verdriet doen als ze onze slagerij niet zouden verderzetten.

- Ludo Van Hoorenbeeck

 

Slagerij Van Hoorenbeeck 1
Slagerij Van Hoorenbeeck 2
Slagerij Van Hoorenbeeck 3
Slagerij Van Hoorenbeeck 4
Slagerij Van Hoorenbeeck 5
Slagerij Van Hoorenbeeck 6
Slagerij Van Hoorenbeeck 7