Naar overzicht
  • Slide 0
Maritiem patrimonium
Naar alle portretten

Monumenten in het water

Antwerpen heeft álles te danken aan de Schelde. Zonder de rivier was de stad aan de stroom misschien gewoon een dorp in het veld. De rijke geschiedenis van de metropool hangt onvoorwaardelijk samen met die van haar scheepvaart en haven. Vandaag zorgen talrijke enthousiaste vrijwilligers voor de indrukwekkende collectie maritiem erfgoed. Historische schepen worden opgelapt, havenkranen gerestaureerd en de site op de Droogdokken wordt een uniek beleveniscentrum.

 

West-Hinder III

Jarenlang deelde het MAS ‘haar’ Bonapartedok met de West-Hinder III, die enkele maanden geleden officieel werd erkend als varend erfgoed. Het bekende lichtschip, de derde in een reeks, had een belangrijke functie in de 19de eeuw. Met zijn herkenbare rood-witte vuurtoren waarschuwde het lichtschip andere schepen wanneer gevaar dreigde door ondiep water, zandbanken of scheepswrakken. Van 1998 tot 2008 was het schip open voor bezoek. Sinds 2020 heeft de Stichting MPM de boot in bruikleen, om die later opnieuw open te stellen. 

 

Stichting MPM

Een historisch schip restaureren, is een omvangrijk en langdurig project. Het vereist heel wat financiële middelen, en ook de juiste expertise en knowhow. De vrijwilligers van het Maritiem Patrimonium (Stichting MPM)  streven al decennia voor de opwaardering van bijzondere oude Antwerpse vaartuigen. Ze moeten niet alleen gered worden van de sloophamer, vinden ze. Ze verdienen het ook te worden gerestaureerd en beschermd. Zodat de vele authentieke zeemansverhalen die ze dragen, ook de harten beroeren van de komende generaties Antwerpse landrotten.

 

Iconische havenkranen

De fiere havenkranen op de Rijnkaai naast de Waagnatie zijn fotogenieke iconen van de stad. Dat ze vandaag pronken in zo’n goede staat, is onder meer te danken aan MAS-vrijwilliger Paul Van Schoors. ‘Officieel ben ik al een tijdje gepensioneerd. Maar ik heb lange tijd bij Monumentenzorg gewerkt, dus ik ken alles van restauratiedossiers. Daarom vroeg het MAS me jaren geleden om de restauratie van de kranen mee in goede banen te leiden. Wat begon als hobby, is voor mij een echte passie geworden. En na hun likje verf zijn de kranen er ook mooier op geworden. Ze zijn intussen beschermd als monument.’

 

Watererfgoed Vlaanderen

‘Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst’, lees je op de homepage van Watererfgoed Vlaanderen. De Vlaamse vereniging, die vooral erg actief is in Antwerpen, komt op voor de gemeenschappelijke belangen van het maritieme patrimonium. ‘We hebben heel wat erfgoed dat een link heeft met het water en dat interessant is voor het grote publiek. Niet alleen unieke scheepstypes, maar ook sites, zoals in Antwerpen de droogdokkensite. De ontwikkeling van deze site biedt geweldige opportuniteiten waar verschillende bezielde erfgoed- en jeugdwerkingen maar wat graag hun schouders onder willen zetten.’

 

Meer info:

 

Maritiem patrimonium 1
Maritiem patrimonium 2
Maritiem patrimonium 3
Maritiem patrimonium 4
Maritiem patrimonium 5
Maritiem patrimonium 6
Maritiem patrimonium 7
Maritiem patrimonium 8
Maritiem patrimonium 9
Maritiem patrimonium 10
Maritiem patrimonium 11
Maritiem patrimonium 12
Maritiem patrimonium 13
Maritiem patrimonium 14
Maritiem patrimonium 15
Maritiem patrimonium 16
Maritiem patrimonium 17
Maritiem patrimonium 18
Maritiem patrimonium 19
Maritiem patrimonium 20
Maritiem patrimonium 21
Maritiem patrimonium 22
Maritiem patrimonium 23
Maritiem patrimonium 24
Maritiem patrimonium 25
Maritiem patrimonium 26
Maritiem patrimonium 27
Maritiem patrimonium 28
Maritiem patrimonium 29
Maritiem patrimonium 30
Maritiem patrimonium 31
Maritiem patrimonium 32
Maritiem patrimonium 33