Naar overzicht
  • Slide 0
Deurnese IJsberen
Naar alle portretten

100 jaar zwemmen in ijskoud water

‘Het gaat niet om strijd, maar om verbinding en contact. Met elkaar en met de natuur. Daarvoor komen de ijsberen met zovelen naar hier.’ Sigrid Spruyt heeft het niet over de wilde dieren, maar over die ándere ijsberen. De dappere mannen en vrouwen die in putje winter hun warme huis verlaten om te gaan zwemmen in het ijskoude water van de ecologische zwemvijver in het Boekenbergpark.

 

Zwemmen in open lucht

Al in de 19de eeuw hielden Antwerpenaren van zwemmen in openlucht. In 1836 opende de eerste badboot, die snel weer dicht moest. in 1853 kwam er een groot openluchtzwembad in Antwerpen. Op het Zuid, ver buiten de stadskern: het zwembad was immers alleen toegankelijk voor mannen, en die zwommen volledig naakt.

 

IJsberen op het Zuid

Begin 1923 gaf de stad toelating om ook ’s winters in het openluchtzwembad te zwemmen. De liefhebbers van het winterzwemmen, die zich het jaar ervoor verenigden als ‘de Antwerpse IJsberen’, haalden zo hun slag thuis. In 1977 splitste de club: het bestuur week uit naar Boom. Een ander deel, de Walrussen, bleef in Antwerpen. Die herdoopten zich later tot de Deurnese IJsberen. Je ziet hen vandaag op koude winterdagen baantje trekken in de zwemvijver van het Boekenbergpark.

 

Den Berenpoot

In 2005 sloot het Boekenberg-zwembad voor twee jaar om er een zwemvijver van te maken. De IJsberen namen het beheer over en regelden dat het zwembad op enkele weekdagen een uurtje open kon. De club zorgde zelf voor de vrijwilligers die instonden voor toezicht en voor schoonmaak. Én ook om hun wintercafé ‘Den Berenpoot’ open te houden. Ook dat hoort er natuurlijk bij.

 

Zweten voor het zwemmen

Voor je in het koude water duikt, warmen de Deurnese IJsberen zich even op. Dat doen de leden in kleine groepjes. Sommigen turnen of volleyballen in het park, anderen gaan even fietsen of joggen een rondje rond het park. Kwestie van eerst warm te zweten voor in het koude water te duiken. Het heeft ook een zuiverend effect.

 

De Russen en het Giraffekot 

IJsberen spreken een eigen taal. Doorheen de jaren ontwikkelden ze uitdrukkingen die vandaag verankerde begrippen zijn geworden. Spreek hen niet over het schuilhokje van de redders, dat is het Giraffekot. Het gezuiverde water wordt toegevoerd door ‘de watervallen van Boekenberg’. En de exotische hapjes die je krijgt wanneer je je zwembrevet haalt, worden bereid door ‘de Russen’: Antwerpenaren van Oost-Europese afkomst.

 

Deurnese IJsberen 1
Deurnese IJsberen 2
Deurnese IJsberen 3
Deurnese IJsberen 4
Deurnese IJsberen 5
Deurnese IJsberen 6
Deurnese IJsberen 7
Deurnese IJsberen 8
Deurnese IJsberen 9
Deurnese IJsberen 10
Deurnese IJsberen 11
Deurnese IJsberen 12
Deurnese IJsberen 13
Deurnese IJsberen 14
Deurnese IJsberen 15
Deurnese IJsberen 16
Deurnese IJsberen 17
Deurnese IJsberen 18
Deurnese IJsberen 19
Deurnese IJsberen 20
Deurnese IJsberen 21
Deurnese IJsberen 22
Deurnese IJsberen 23
Deurnese IJsberen 24
Deurnese IJsberen 25
Deurnese IJsberen 26