Naar overzicht
  • Slide 0
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team
Naar alle portretten

Symbool van Chinees Nieuwjaar

Elk jaar zet de Antwerpse Chinese gemeenschap het nieuwe jaar in met een kleurrijke optocht in de straten rond het De Coninckplein. Hoogtepunt van de festiviteiten is de imponerende leeuwendans onder begeleiding van luide trommels en cymbalen. ‘Een prachtige Chinese traditie’, vertelt Joe Choi, ‘maar weinigen begrijpen de echte betekenis’. Als leeuwendanser met 20 jaar ervaring heeft Joe er zijn missie van gemaakt deze traditie uit te leggen.

 

Boze geesten verdrijven

‘De Leeuwendans is een eeuwenoud Chinees gebruik om boze geesten te verdrijven. Zo kunnen we op Chinees Nieuwjaar geluk afsmeken voor het nieuwe jaar.’ Twee Kung Fu-beoefenaars brengen het dansende fabeldier tot leven. De voorste danser beweegt het hoofd, knippert met de ogen, fladdert met de oren en opent de mond. De achterste beweegt de rest van het lichaam. Zo beelden ze verschillende emoties van de leeuw uit. Soms is het dier nieuwsgierig en vrolijk, dan weer voorzichtig, angstig of boos. De leeuw kan ook honger hebben, in slaap vallen of dronken zijn.

 

Sla en mandarijnen

Tijdens de optocht hangen lokale winkeliers en uitbaters een krop sla en mandarijnen boven hun deur. Wanneer de leeuw passeert, verorbert hij die gulzig. De restanten van de mandarijnen spuwt hij terug naar de eigenaar van de zaak. Die brengen hem geluk. De Chinese woorden voor salade en mandarijn klinken namelijk hetzelfde als de woorden voor geluk en productiviteit.

 

Traditie en transformatie

‘Het geloof in geesten is niet meer van deze tijd. Het traditionele rituele karakter van de leeuwendans is daarom aan het verdwijnen, zelfs in China. De mystieke of spirituele beleving van vroeger bestaat vandaag niet meer. Wel is in China de leeuwendans geëvolueerd tot een echte sport waarbij verschillende groepen met elkaar in competitie gaan. Net deze sportieve competitie zorgt voor het behoud van de traditie.'

 

Bekend in Antwerpen

Om de kleurrijke traditie ook in Antwerpen levendig te houden, verzorgt Joe workshops waarbij hij mensen leert dansen als een Chinese leeuw. Hij organiseerde in 2018 ook de expo ‘Legends of Lion Dance’ over de leeuwendans, in Bibliotheek Permeke.

 

Een optocht gaat altijd gepaard met hels kabaal. Trommelaars met imponerende drums en schelle cymbalen geven het ritme en de intensiteit van de leeuwendans aan, terwijl er overal rotjes worden afgestoken. Dat zorgt voor een oorverdovend lawaai, vaak pijnlijk voor de oren. Maar dat kabaal is belangrijk: enkel op die manier kunnen de boze geesten worden verjaagd.

- Joe Choi

 

Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 1
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 2
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 3
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 4
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 5
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 6
Choi Lee Fat Lion and Dragondance Team 7