Naar overzicht
  • Slide 0
Antwerpse supportersclubs
Naar alle portretten

Wie is de ploeg van ’t Stad?

Voetbalsupporters tellen ongeduldig af naar het weekend. Want dan barst het feest los wanneer de spelers onder luid gejuich de heilige grasmat betreden. Wie is dé ploeg van ’t Stad? Is het den Antwerp, den Beerschot, of toch kleiner broertje Berchem Sport? Koning Voetbal verdeelt fans in verschillende kampen, maar brengt ze ook samen in de liefde voor hun club.

 

Rood en wit

RAFC of Royal Antwerp Football Club, zeg maar ‘Den Antwerp’, is de oudste voetbalclub van ’t Stad. Zelfs van het land. The Great Old draagt trots het stamnummer 1 dat ze kreeg in 1880 toen ze zich losmaakte van de Antwerp Cricket Club. Daar werden voornamelijk Engelse sporten beoefend, zoals tennis, cricket, voetbal en rugby. Alles op en rond het Bosuilstadion in Deurne-Noord is vandaag gehuld in rood en wit, ‘de liefdevolle kleuren’. De zitjes van de gerenoveerde tribunes, de uitgebreide merchandising tot zelfs de tattoos van de supporters.

 

Een stuk van mijn leven

Gunter Blondeel is Antwerpsupporter in hart en nieren. ‘Den Antwerp is een stuk van mijn leven. Het is een passie, het zit in ons bloed, en dat gaat bij ons in de familie van vader op zoon en op dochter. Heel mijn sociaal leven speelt zich af rond de club en het voetbal. Ik heb zelfs al menig familiefeest gemist voor den Antwerp. Ik begrijp trouwens niet dat je als Antwerpenaar voor een andere club kunt supporteren dan voor den Antwerp.’

 

Stamnummer 13

Weinigen weten dat oorspronkelijk Antwerpsupporters in 1899 ‘den Beerschot’ oprichtten, met stamnummer 13. Een groot deel van de Antwerpspelers liep toen over naar de nieuwe club. Dit verraad ligt aan de basis van meer dan 100 jaar intense rivaliteit tussen beide ploegen. Beerschotfan Pieter Audenaert: ‘Je zal een Antwerpsupporter nooit het getal 13 horen uitspreken. Die zegt liever 12+1, om ons maar niet te hoeven vernoemen. Antwerpsupporters hebben geen humor.’

 

Kleuren van ‘t Kiel

Net voor Beerschot officieel als sportclub werd ingewijd, overleed de vader van een van de stichters. Om hem te eren, kozen de medestichters voor de clubkleuren paars en wit, de kleuren van de rouw. Maar het zijn ook de kleuren van echte winners op het Kiel, die afgelopen jaren na een indrukwekkende remonte weer helemaal aan de top meespelen.

 

Honden en ratten

Supporters van Antwerp hebben de bijnaam van ‘honden’ omwille van hun grote mond. Of ze worden ‘joden’ genoemd, als verwijzing naar de grote joodse gemeenschap in Antwerpen. Daarom zie je af en toe een Israëlische vlag in het stadion, of kettinkjes met een davidster. Beerschotsupporters werden door hun stadsrivaal uitgemaakt voor ‘ratten’, een bijnaam die ze vandaag koesteren als een echte geuzennaam. De rat is dé mascotte van het Kiel, ze is er zelfs creatief verwerkt in het straatbeeld.

 

Club voor het volk

Berchem Sport, stamnummer 28, werd in 1906 opgericht door enkele ‘Vlaamsche Vrienden’. Met de club distantieerden ze zich van de meer elitaire Engels- en Franssprekende sportverenigingen in de stad. Ze wilden een club waar echt de taal van het volk werd gesproken. Die Vlaamse connectie zie je vandaag nog altijd in de clubkleuren: geel en zwart, een verwijzing naar de Vlaamse vlag.

 

Wij doen niet mee aan die theatrale rivaliteit tussen Beerschot en Antwerp. Berchem Sport is het kleine broertje van de grote Antwerpse clubs, we zitten een beetje tussen de twee in. Ons palmares is ook minder overweldigend. Maar dat maakt de club er zeker niet minder om.

- Jan Bartosik, Berchemsupporter

 

Antwerpse supportersclubs 1
Antwerpse supportersclubs 2
Antwerpse supportersclubs 3
Antwerpse supportersclubs 4
Antwerpse supportersclubs 5
Antwerpse supportersclubs 6
Antwerpse supportersclubs 7
Antwerpse supportersclubs 8
Antwerpse supportersclubs 9
Antwerpse supportersclubs 10
Antwerpse supportersclubs 11
Antwerpse supportersclubs 12
Antwerpse supportersclubs 13
Antwerpse supportersclubs 14
Antwerpse supportersclubs 15
Antwerpse supportersclubs 16
Antwerpse supportersclubs 17
Antwerpse supportersclubs 18
Antwerpse supportersclubs 19
Antwerpse supportersclubs 20
Antwerpse supportersclubs 21
Antwerpse supportersclubs 22
Antwerpse supportersclubs 23
Antwerpse supportersclubs 24
Antwerpse supportersclubs 25
Antwerpse supportersclubs 26
Antwerpse supportersclubs 27
Antwerpse supportersclubs 28
Antwerpse supportersclubs 29
Antwerpse supportersclubs 30
Antwerpse supportersclubs 31
Antwerpse supportersclubs 32
Antwerpse supportersclubs 33
Antwerpse supportersclubs 34
Antwerpse supportersclubs 35
Antwerpse supportersclubs 36
Antwerpse supportersclubs 37
Antwerpse supportersclubs 38
Antwerpse supportersclubs 39
Antwerpse supportersclubs 40